Volg nu een cursus onderwaterfotografie of een workshop onderwaterfotografie bij André Crone. André kan vanuit zijn ruime ervaring als internationaal publicerend onderwaterfotograaf jou verder helpen om betere onderwaterfoto's te maken. Deze pagina bevat meer informatie over de cursussen en workshops van André Crone. De cursus onderwaterfotografie, welke is gebaseerd op de NOB specialty die voor een groot deel is geschreven door André Crone, gaat vooral over de basis van de onderwaterfotografie. Tijdens de cursus leer je veel over apparatuur, camera instellingen, flitseropstellingen en nabewerken.
De onderwaterfotografie workshops hebben een praktisch ingesteld karakter. Het is daarbij belangrijk dat je de meeste kennis uit de cursus onderwaterfotografie kent. We zullen de workshop wel starten met een korte herhaling van de belangrijkste onderdelen uit de cursus. Tijdens de workshops, die in Zeeland maar ook in het buitenland gegeven worden, zullen we veel duiken. Je krijgt een opdracht over een bepaald onderwerp mee tijdens deze duiken. Na de duik zullen we de foto's bespreken en zullen we de foto's ook bewerken om zo een optimaal eindresultaat te bereiken. Neem voor meer informatie over de inhoud en data van deze workshops contact op met André Crone
Haal meer uit je (digitale) onderwaterfoto's. Volg nu een cursus bij een van de schrijvers van de NOB onderwaterfotografie specialty.
Onderwaterfotografie blijkt vaak veel moeilijker dan je in eerste instantie zou denken. De eerste resultaten vallen vaak tegen. Dit is ook niet verwonderlijk. Probeer bovenwater maar eens een goede foto te maken in mist met twee meter zicht!
André Crone, een ervaren onderwaterfotograaf, kan je helpen om betere resultaten te behalen. Zo is hij een van de auteurs van de NOB onderwaterfotografie specialty. Hij heeft meerdere publicatie's in internationale tijdschriften zoals Unterwasser en Fathoms Magazine op zijn naam staan, Zo heeft hij gepubliceerd over Spitsbergen, Nederland, Mexico, Sharm el Sheikh, El Hierro, Palau, Yap, Chuuk, Cozumel, Antarctica, Mozambique, Philippijnen, Malediven etc. Bekijk onze porfolio sectie voor veel voorbeelden van het werk van André Crone.
Het Nederlandse duiktijdschrift Duikmagazine heeft onlangs een 10 delige serie over onderwaterfotografie gepubliceerd is is geschreven door André. Deze serie zal in de tijd ook op deze website worden geplaatst. De inhoud van deze verhalen zal uitgebreid passeren tijdens de cursus onderwaterfotografie. Je kunt onderaan deze pagina de links vinden naar deze Duikmagazine fotografieverhalen.
Tijdens de cursus, die volledig is gebaseerd op de vernieuwde NOB onderwaterfotografie specialty, wordt eerst gekeken naar de apparatuur die de cursisten zelf bezitten. Zo kunnen wij de cursus aan elke deelnemer aanpassen. Het heeft immers weinig zin om alleen maar te horen hoe je de ideale foto kunt maken met apparatuur die je niet zelf bezit. We streven ernaar om meer uit de onderwaterfoto's te halen met je eigen apparatuur.
Wij besteden veel tijd aan alle belangrijke onderdelen van onze cursus. Daarom duurt onze cursus 3 avonden. Compositie is het belangrijkste onderdeel van de cursus. Het gaat om het eindresultaat en niet om de spullen waar je je foto's mee maakt. Het maakt in dat geval ook niet uit of je nu met een compactcamera werkt of met een spiegelreflexcamera. Met beide camera's kun je een goede compositie bepalen om een goede opname te maken. We zullen de discussie rondom compositie vooral baseren op de foto's van de deelnemers. Wat is er goed aan deze opnames? Wat kan er beter? André zal tips geven over de besproken foto's. We zullen foto's ook direct bewerken met Photoshop om te kijken of de kwaliteit verbeterd kan worden. Hierdoor zullen we elk dagdeel aandacht besteden aan nabewerking. Dit heeft als voordeel dat sommige, complexe, Photoshop handelingen veel herhaald zullen worden tijdens de cursus.
Opbouw van de cursus
De cursus bestaat uit drie dagdelen. Tijdens deze lessen wordt uitgebreid ingegaan op de techniek achter fotografie met een sterke nadruk op onderwater fotografie. Na elk theorieblok dient een huiswerk opdracht uitgevoerd te worden in het zwembad. Het eerste deel omvat de basis theorie van de onderwaterfotografie. Het tweede deel gaan we meer in op geavanceerde technieken zoals menglichtopnamen. Het derde dagdeel zal volledig besteed worden aan de digitale verwerking van je foto's. Dit zullen we doen aan de hand van foto's die je zelf hebt gemaakt. Op die manier zal ook de compositie van de foto's aan de orde komen.
Cursus inhoud
De volgende onderwerpen zullen oa. behandeld worden tijdens de cursus:
- Apparatuur Welke apparatuur is er beschikbaar op de markt. Waar moet je op letten als je een camera gaat kopen.
- Standaard fototechniek Hier gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden die je camera biedt. Heel veel fotografen gebruiken hun camera alleen maar in de automatische stand; is dat nodig?
- Flitstechniek Hier bespreken we de juiste opstelling van de flitser. Verder zullen we de correcte instelling van je flitser bepalen. We zullen het nut van flitsen onderwater bespreken en de problemen die het gebruik van een flitser onderwater kan opleveren.
- Digitale technieken. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een digitale onderwatercamera. We zullen de voor- en nadelen bespreken. Uiteraard zullen we ingaan op de grote mogelijkheden die dergelijke camera's bieden, maar we zullen ook de valkuilen bespreken. Er zal heel erg veel tijd besteedt worden aan het nabewerken van foto's. Belichting correctie, kleur correctie, verscherpen, het zal allemaal besproken worden. Verder zullen we zien hoe je goede prints kunt maken (zelf of via een afdrukcentrale).
- Gebruik van lampen of flitsers Heel veel "digitale" fotografen gebruiken onderwaterlampen in plaats van flitsers. We zullen de mogelijkheden bespreken. Uiteraard zullen we ook de voor- en nadelen bespreken in een vergelijking tussen lampen en flitsers.
- Groothoekfotografie Hoe maak je goede groothoekfoto's? Welke apparatuur is hier specifiek voor nodig? We zullen uitgebreid ingaan op de technieken die bij deze vorm van onderwaterfotografie van belang zijn.
- Macrofotografie Heel veel beginnende onderwaterfotografen beginnen met het maken van macrofoto's omdat het gemakkelijkst lijkt. Toch komt er erg veel kijken bij het maken van een goede macrofoto. We zullen bespreken welke problemen hierbij kunnen optreden.
Bovenstaande lijst is niet uitputtend en zal zeker tijdens de cursus worden aangepast aan de wensen van de cursisten.
De cursus vindt zijn basis in de onderwater fotografie specialty van de Nederlandse Onderwatersport Bond (N.O.B.), maar is door ons verder uitgediept en uitgebreid. De cursus is voor iedereen toegankelijk met een 1* of open water (en hoger) brevet. U hoeft dus niet aangesloten te zijn bij de N.O.B. Wij kunnen desgewenst de N.O.B. specialty verstrekken nadat u de cursus heeft doorlopen. U dient in dit geval aangesloten te zijn bij de N.O.B.
Voor groepen (vanaf 6 deelnemers) kunnen wij de cursus op iedere gewenste locatie in Nederland en Belgie geven. Het cursus rooster wordt in dat geval samen met de cursisten opgesteld.