Volg een cursus onderwater fotografie bij Andre Crone

Door andre op

Onderwaterfotografie blijkt vaak veel moeilijker dan je in eerste instantie zou denken. De eerste resultaten vallen vaak tegen. Dit is ook niet verwonderlijk. Probeer bovenwater maar eens een goede foto te maken in mist met twee meter zicht!

André Crone, een ervaren onderwaterfotograaf, kan je helpen om betere resultaten te behalen. Hij heeft meerdere publicatie's in internationale tijdschriften zoals Unterwasser en Fathoms Magazine op zijn naam staan, Zo heeft hij gepubliceerd over Spitsbergen, Nederland, Mexico, Sharm el Sheikh, El Hierro, Palau, Yap, Chuuk, Cozumel, Antarctica, Mozambique, Philippijnen, Malediven etc. Kijk op http://www.elysia.nl voor veel voorbeelden van het werk van André Crone.

Tijdens de cursus wordt eerst gekeken naar de apparatuur die de cursisten zelf bezitten. Zo kunnen wij de cursus aan elke deelnemer aanpassen. Het heeft immers weinig zin om alleen maar te horen hoe je de ideale foto kunt maken met apparatuur die je niet zelf bezit. We streven ernaar om meer uit de onderwaterfoto's te halen met je eigen apparatuur.

De volgende onderwerpen zullen oa. behandeld worden tijdens de cursus:

Apparatuur Welke apparatuur is er beschikbaar op de markt. Waar moet je op letten als je een camera gaat kopen.

 • Standaard fototechniek Hier gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden die je camera biedt. Heel veel fotografen gebruiken hun camera alleen maar in de automatische stand; is dat nodig?
 • Flitstechniek Hier bespreken we de juiste opstelling van de flitser. Verder zullen we de correcte instelling van je flitser bepalen. We zullen het nut van flitsen onderwater bespreken en de problemen die het gebruik van een flitser onderwater kan opleveren.
 • Digitale technieken. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een digitale onderwatercamera. We zullen de voor- en nadelen bespreken. Uiteraard zullen we ingaan op de grote mogelijkheden die dergelijke camera's bieden, maar we zullen ook de valkuilen bespreken. Er zal heel erg veel tijd besteedt worden aan het nabewerken van foto's. Belichting correctie, kleur correctie, verscherpen, het zal allemaal besproken worden. Verder zullen we zien hoe je goede prints kunt maken (zelf of via een afdrukcentrale).
 • Gebruik van lampen of flitsers Heel veel "digitale" fotografen gebruiken onderwaterlampen in plaats van flitsers. We zullen de mogelijkheden bespreken. Uiteraard zullen we ook de voor- en nadelen bespreken in een vergelijking tussen lampen en flitsers.
 • Groothoekfotografie Hoe maak je goede groothoekfoto's? Welke apparatuur is hier specifiek voor nodig? We zullen uitgebreid ingaan op de technieken die bij deze vorm van onderwaterfotografie van belang zijn.
 • Macrofotografie Heel veel beginnende onderwaterfotografen beginnen met het maken van macrofoto's omdat het gemakkelijkst lijkt. Toch komt er erg veel kijken bij het maken van een goede macrofoto. We zullen bespreken welke problemen hierbij kunnen optreden.


Bovenstaande lijst is niet uitputtend en zal zeker tijdens de cursus worden aangepast aan de wensen van de cursisten.

De cursus bestaat uit drie dagdelen. Tijdens deze lessen wordt uitgebreid ingegaan op de techniek achter fotografie met een sterke nadruk op onderwater fotografie. Na elk theorieblok dient een huiswerk opdracht uitgevoerd te worden in het zwembad. Het eerste deel omvat de basis theorie van de onderwaterfotografie. Het tweede deel gaan we meer in op geavanceerde technieken zoals menglichtopnamen. Het derde dagdeel zal volledig besteed worden aan de digitale verwerking van je foto's. Dit zullen we doen aan de hand van foto's die je zelf hebt gemaakt. Op die manier zal ook de compositie van de foto's aan de orde komen.

De cursus vindt zijn basis in de onderwater fotografie specialty van de Nederlandse Onderwatersport Bond (N.O.B.), maar is door ons verder uitgediept en uitgebreid. De cursus is voor iedereen toegankelijk met een 1* of open water (en hoger) brevet. U hoeft dus niet aangesloten te zijn bij de N.O.B. Wij kunnen desgewenst de N.O.B. specialty verstrekken nadat u de cursus heeft doorlopen. U dient in dit geval aangesloten te zijn bij de N.O.B.

Voor groepen (vanaf 6 deelnemers) kunnen wij de cursus op iedere gewenste locatie in Nederland en Belgie geven. Het cursus rooster wordt in dat geval samen met de cursisten opgesteld.

Heb je vragen of wil je meer weten over de fotografie cursussen van Andre Crone? Neem dan contact met Andre Crone op.

Tags: 

Article type: 

Filtered HTML

 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.